vrijheidsmaaltijdsoep

Het idee ontstond een beetje laat, maar desalniettemin is het Shamla, Ingrid, Conny, Tine en Heleen op Bevrijdingsdag gelukt om veertig buurtgenoten blij te maken met de vrijheidsmaaltijdsoep. Met het recept van Yvette van Boven (zie hieronder) wisten ze met vereende krachten de soep binnen 2 uur in grote pannen op een geïmproviseerd afhaalloket te plaatsen. Gratis af te halen in ruil voor een foto van de soep op het eigen bordje. Al die foto’s samen maken een soort tafel, waar we dan – allemaal apart van elkaar – samen aan gezeten hebben. Een nieuw soort verbondenheid… Toch nog een beetje samen Bevrijdingsdag delen en vieren. En de soep? Die smaakte er gelukkig niet minder om!

vrijheidsmaaltijdsoep



RECEPT VRIJHEIDSMAALTIJDSOEP 2021 (het recept van Yvette van Boven)

4 personen
60 ml olijfolie
150 gram prei, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetl. kerriepoeder
300 gram bloemkoolrijst
200 gram vastkokende aardappel, in blokjes
1 blik (400ml) kokosmelk
750 ml groentebouillon
150 gram doperwten
300 gram bladspinazie
150 gram klein gesneden broccoliroosjes
3 bosui fijngesneden in ringetjes
zeezout versgemalen zwarte peper  
  • Verhit de olie in een grote soeppan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringenknoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen. 
  • Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. 
  • Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is de soep nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in.
  • Voeg dan de doperwtenbladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper

  • Maak de soep af met één topping uit elke categorie hieronder, dan is hij extra lekker!

EET SMAKELIJK! 

Krokante TOPPINGS

  • Croutons, van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes
  • Zaden of pitten, even verhit in een hete droge koekenpan: zoals hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s
  • Noten: denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook
  • Pappadums of nacho’s, verkruimeld
  • Indische gebakken uitjes, zo uit de pot

Romige TOPPINGS

  • Slagroom, scheutje
  • Crème fraîche, dikke lik: even losgeroerd
  • Kwark of yoghurt, losgeroerd
  • Cashewroom -vegan room- zoooo lekker: Week 200 gram cashewnoten 1 uur in een kom koud water. Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.
  • Kokosmelk, extra scheutje
  • Kaas, bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt 
  • Olijfolie of een pesto van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie
  • Avocado, in blokjes
  • Ei, hardgekookt en verkruimeld met een vork of gepocheerd

Frissige TOPPINGS

  • Verse tuinkruiden, fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas)
  • (Rode) Ui, gesnipperd en even in de azijn gelegd
  • Tuinkers, of kiemgroenten
  • Bleekselderij, of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes
  • Appel of peer, in fijne blokjes
  • Jalapeño, vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *